Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i jajka. Całość wyrabiaj do uzyskania plastycznego ciasta. Jeżeli ciasto jest nadal kruche, możesz dodać łyżkę wody. Ciastem wylep dno formy podwyższając brzegi na ok. 2,5 cm. Ciasto nakłuj widelcem i włóż do zamrażarki na 30 minut.
Zmrożone ciasto wstaw do piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony spód odstaw do wystudzenia.
Dżem brzoskwiniowy i pokrojoną czekoladę gorzką przełóż do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, do połączenia składników. Odstaw do przestudzenia na ok. 5 minut. Orzechy włoskie i morele posiekaj. Wymieszaj razem z rodzynkami. Na cieście kruchym rozsmaruj masę brzoskwiniowo-czekoladową i posyp bakalie.
Czekoladę gorzką pokrój na mniejsze kawałki i podgrzej razem z masłem w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Ciepłą polewą udekoruj ciasto.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki