Formę o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.
Czekoladę i olej kokosowy przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj cukier trzcinowy i dobrze wymieszaj. Kolejno wbijaj jajka, za każdym razem dokładnie mieszając. Wlej ekstrakt i wsyp sól, kakao oraz mąkę kukurydzianą. Całość wymieszaj, wlej masę do formy i wyrównaj.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Cukier trzcinowy i śmietankę przełóż do małego garnka. Podgrzewaj do momentu, aż cały cukier się rozpuści i masa zacznie delikatnie gęstnieć (ok. 1 minuta). Gorący sos odstaw do lekkiego wystudzenia.
Schłodzone mascarpone i masło orzechowe zmiksuj do połączenia składników. Następnie posyp krem orzechami i polej karmelem.
Odstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki