Przed przygotowaniem bezy nagrzej piekarnik do temperatury 120°C z funkcją termoobiegu.
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij na średnich obrotach na miękką pianę, stale miksując dodawaj stopniowo cukier.
Gdy cały cukier będzie już dodany, zwiększ obroty miksera na najwyższe i ubij całość na lśniącą, sztywną masę, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Połowę masy bezowej wyłóż na blasze na kształt koła ok 21 cm średnicy, to samo zrób z drugą połową masy na drugiej blasze.
Obie blachy wstaw do piekarnika, jedną na górny poziom, a drugą na jeden z niższych poziomów.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C
Następnie zmniejsz temperaturę do 100 °C i susz ok. 2 h.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, pozostaw bezę do wystudzenia.
Czas suszenia: ok. 120 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 100 °C
Schłodzoną śmietankę ubij prawie na sztywno.
Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj masę śmietanową cytrynową. Zmiksuj całość na jednolity krem.
Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Następnie pokrój na małe kawałki.
Jeden blat bezowy ułóż na paterze, wyłóż krem cytrynowy (zostaw kilka łyżek do dekoracji na wierzch).
Kawałki truskawek rozłóż równomiernie na kremie i dociśnij, przykryj drugim blatem bezowym.
Na wierzchu za pomocą dwóch łyżek zrób dekorację z kremu. Dodaj miętę lub świeże kwiaty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki