Na papierze do pieczenia namaluj flamastrem okrąg o śr. 20 cm. Odwróć papier, aby flamaster nie pobrudził bezy i ułóż papier na płaskiej dużej blaszce z wyposażenia piekarnika.
Piekarnik nagrzej do temp. 140°C.
Białka jaj ubij na sztywną pianę. Kiedy piana zacznie sztywnieć, powoli dodawaj cukier.
Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami.
Dodaj sok z cytryny oraz skrobię i krótko zmiksuj. Gotową masę wyłóż na narysowany na papierze okrąg, rozsmaruj i podnieś łyżką boki do góry.
Bezę włóż do piekarnika i piecz przez 5 minut w temp. 140°C, po czym i obniż temp. do 110°C. Susz bezę przez ok. 2 h, następnie pozostaw w otwartym piekarniku do wystudzenia.
Czas pieczenia: 5 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C
Czas suszenia: ok. 120 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 110 °C
Do mocno schodzonej i lekko ubitej śmietanki dodaj Śmietan-fix różowy Dr. Oetkera wymieszany wcześniej z cukrem pudrem oraz cukier z wanilią. Ubij całość na sztywno. Wyłóż krem na bezę i udekoruj truskawkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki