Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o śr. 24 cm. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Białka ubij z cukrem do uzyskania białej i sztywnej bezy. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj. Bezę wyłóż na przygotowaną blachę, tworząc w środku delikatne wgłębienie i podwyższając brzegi.
Bezę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 5 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po tym czasie zmniejsz temp.
Czas pieczenia: ok. 120 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 110 °C
Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego wystudzenia.
Do miski przelej śmietankę i cukier puder. Zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej, jednolitej konsystencji. Pod koniec ubijania dodaj do kremu pastę waniliową i dobrze wymieszaj. Krem wyłóż na wystudzoną bezę.
Konfiturę delikatnie podgrzej w garnku, a płatki migdałów podpraż na patelni. Polej rozpuszczoną konfiturą bezę, a górę udekoruj płatkami migdałów.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki