Piekarnik rozgrzej do temp. 120°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wlej białka, dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany. Masa powinna być biała i gęsta. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
Z masy utwórz blat o śr. ok. 22 cm, tworząc na środku wgłębienie. Bezę włóż do piekarnika.
Czas pieczenia: 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C
Po tym czasie obniż temp.
Czas suszenia: 150 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 100 °C
Bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wgłębienie w bezie posmaruj białą czekoladą. Zapobiegnie to wsiąkaniu masy śmietanowej do bezy.
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i delikatnie wymieszaj na mniejszych obrotach. Dodaj sok, skórkę z limonki i herbatę matcha. Delikatnie wymieszaj. Na bezę wyłóż masę śmietanową, udekoruj kawałkami truskawek, plasterkami limonki i świeżą miętą.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki