Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno dodając stopniowo cukier. Kolejno dodaj żółtka. Na końcu wmieszaj delikatnie przesianą mąkę z kakao.
Ciasto przelej do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony biszkopt odstaw na kratkę do wystudzenia.
Zagotuj wodę i odmierz 500 ml i 200 ml. Wsyp po jednej galaretce i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
Z cytryny wyciśnij sok i wymieszaj razem z wodą i cukrem. Ciasto nasącz przygotowanym ponczem.
Śmietankę ubij z 1 łyżką cukru pudru, na końcu wymieszaj z galaretką rozpuszczoną w 200 ml wody. Wyłóż na biszkopt i odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Tuż przed wylaniem galaretki banany pokrój na plasterki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na masie śmietanowej. Na ciasto wylej pozostałą tężejącą galaretkę i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki