Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami. W kolejności dodawaj pozostałe składniki ciasta, zagnieć gładkie ciasto. Miskę nakryj lnianą ściereczką, ciasto odstaw w ciepłe miejsce (najlepiej do piekarnika nagrzanego do 50°C), tak długo, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na grubość 1 cm, wycinaj bałwanki za pomocą metalowej foremki lub szablonu.
Bałwanki układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw na 25 min. do ponownego wyrośnięcia.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Do wysokiego naczynia wlej połowę mleka, wsyp krem i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Garnek zestaw z ognia, wlej rozprowadzony krem i ciągle mieszając, zagotuj. Masę kremową wlej do miski, odstaw do wystudzenia. Miskę przykryj folią spożywczą, aby na powierzchni nie utworzyła się skórka. Zimną masę kremową zmiksuj, dodając do niej stopniowo 200 g miękkiego masła.
Wystudzone ciastka przekrój poziomo na pół. Posmaruj kremem, udekoruj (zrób oczka i guziki). Polewę rozpuść w kąpieli wodnej, gorącą przelej do miseczki, pędzelkiem posmaruj czapeczki, bałwanki oprósz delikatnie cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki