Lukier plastyczny podziel na trzy części (1 x 150 g, 2 x 50 g). Jeden 50 g kawałek lukru zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego, a drugi z kilkoma kroplami barwnika zielonego. Z 150 g białego lukru plastycznego zagnieć i uformuj wałek o długości 12 cm. Podziel go na 6 kawałków (3 x 3 cm i 3 x 1cm) (Zdj. 1).
Z każdego kawałka zrób kulkę. Małą kulkę przyczep do dużej delikatnie zwilżając wodą.
Z niewielkiego kawałka czerwonego lukru plastycznego zrób czapki i noski bałwanków.
Kawałek zielonego lukru plastycznego rozwałkuj pomiędzy kawałkami grubej foli lub lekko podsupując cukrem pudrem. Wytnij niewielkie prostokąty (na szaliczki) natnij je na końcach tworząc frędzelki i udekoruj bałwanki.
Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Płynną przelej do miseczki. Wykałaczkę maczaj w polewie, wykonując bałwankom oczka, usta i guziczki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki