W miseczce wymieszaj 125 ml ciepłego mleka, pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy, roztrzepane żółtka, sól, masło, rozczyn drożdżowy i resztę mleka, dodaj posiekane rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodaj więcej mąki. Ciasto drożdżowe jest gotowe, gdy po naciśnięciu wraca do poprzedniego kształtu.
Gotowe ciasto przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 h. Wygotowane i wymyte metalowe puszki po warzywach konserwowych wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą – na taką porcję ciasta potrzeba 4-5 puszek o pojemności ok. 400 g.
Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz zagnieć przez ok. 2 minuty, a potem przełóż do puszek, do ok. 3/4 wysokości pojemnika (nie więcej by ciasto podczas pieczenia nie wypłynęło). Odstaw do ponownego wyrośnięcia (na ok. 10 minut).
Babeczki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po ostygnięciu babeczki wyjmij z puszek, ozdób lukrem i udekoruj perełkami. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj. Babki Grzybki możesz podać w kolorowych kubeczkach.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki