W niedużym naczyniu zagnieć składniki na kruszonkę. Odstaw je do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Masło rozpuść, odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami i cukrem. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć lub zmiksuj za pomocą mieszadeł świderek do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przestudzone masło i wyrabiaj przez około 5 minut, pod koniec dodaj rodzynki.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-50 minut, do podwojenia objętości.
Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik na temp. 180 °C. Funkcja piekarnika góra – dół.
Formę do babki z kominem wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy.
Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut, do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjmij z foremki po pięciu minutach, odstaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Z przesianego cukru pudru, soku z cytryny oraz wrzątku wymieszaj lukier. Polej nim babkę.
Udekoruj ulubionymi bakaliami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki