Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Margarynę starannie utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, aromat, mąkę i śmietankę. Całość dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno. Ciasto delikatnie połącz z ubitymi białkami. Dodaj rodzynki oprószone mąką. Formę babkową z kominkiem o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Do formy nałóż ciasto.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Wystudzoną babkę posmaruj przygotowanym lukrem.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki