Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Formę na babkę o śr. 25 cm wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką, koniecznie strzep nadmiar mąki. Masło utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę. Do masy dodaj kolejno jajka miksując po każdym dodaniu, a następnie pastę waniliową. Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy. Wlej mleko i wymieszaj całość do połączenia się składników. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika, odstaw na ok. 10 min do przestudzenia, a następnie wyłóż na kratkę i zostaw do wystygnięcia.
Przed podaniem oprósz babkę cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki