Formę o śr. 24 cm z kominem dokładnie wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę, budyń, proszek do pieczenia i sól przesiej do miski. Szafran zalej ciepłym mlekiem, tak, by nitki puściły kolor. Masło utrzj mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodaj po jednym jajku, dokładnie miksując ciasto. Następnie dodaj na zmianę suche składniki oraz mleko, i miksuj na wolnych obrotach aż masy się połączą. Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia. Ciasto wyjmij z formy.
W kąpieli wodnej rozpuść polewę, odetnij róg opakowania i polej nią ostudzone ciasto. Udekoruj perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki