Formę do babki (o średnicy 21 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Czekoladę zetrzeć na tarce. Zemleć 180 g orzechów laskowych. Mąkę przesiać z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Masło lub margarynę utrzeć mikserem na jednolitą masę, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, jajka, 10 kropli aromatu cytrynowego, szczyptę cynamonu, orzechy, mąkę i czekoladę. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyć do formy.
Formę wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczoną babkę wyjąć z formy i wystudzić.
Polewę białą rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie odciąć róg opakowania i wylać na babkę.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki