Formę o długości ok. 35 cm i szerokości 11 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Rozbić jajka i zważyć. Pozostałe składniki (margaryna, cukier, mąka, migdały) powinny odpowiadać wadze jajek. Margarynę utrzeć na pianę, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy i aromat. Mieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji, nie przerywając miksowania wbijać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i małymi porcjami połączyć z masą. Na koniec dodać zmielone migdały. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie lub ananasy.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczoną babkę wyjąć z foremki po 10 minutach.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki