Formę z kominkiem o śr. 22 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. W misce utrzyj miękkie masło. Następnie dodaj kolejno 200 g cukru pudru, jajka, cukier wanilinowy, aromat i szczyptę soli. Całość dokładnie połącz ze sobą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej bezpośrednio do masy. Następnie dodaj 150 ml mleka i wszystko wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do formy przełóż ok. 2/3 masy i wyrównaj łyżką. Na ciasto połóż pokrojone w łódeczki gruszki, które lekko dociśnij w ciasto. Do pozostałej części masy dodaj kakao, 3 łyżki mleka i 3 łyżki cukru pudru, zmiksuj. Kakaową masę przełóż do formy, równo przykrywając poprzednią warstwę i wyrównaj wierzch ciasta.
Formę z babką wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu i wyjęciu z formy oprósz babkę cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki