Keksówkę o dł. 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Ubij białka za pomocą miksera i odstaw do lodówki. Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło wraz z cukrem i ekstraktem utrzyj mikserem do uzyskania jasnej barwy i puszystej konsystencji. Ciągle miksując, stopniowo dodawaj wodę oraz żółtka. Wsyp wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Za pomocą szpatuły delikatnie wmieszaj ubite wcześniej białka. Masę podziel na pół. Do jednej części dodaj kakao i wymieszaj. Na dno foremki wyłóż warstwę ciasta ciemnego, następnie warstwę ciasta jasnego i tak dalej na przemian. Po wyłożeniu zrób w cieście zygzaki widelcem.
Babkę wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki