Formę babkową (o średnicy 21 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. 300 g mąki przesiać z 4 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Wiśnie kandyzowane obtoczyć w mące, by nie opadły podczas pieczenia. 200 g masła lub margaryny utrzeć z 100 g cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, dodać 4 jajka, mąkę, 1 łyżkę soku z cytryny, 6 łyżek soku pomarańczowego, wiórki kokosowe i kandyzowane wiśnie. Ciasto wyłożyć do formy.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu babkę wystudzić.
Lukry rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie odciąć róg opakowania lukru i polać ciasto.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki