Formę na babkę o śr. 22 cm nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Jajka ucieraj z cukrem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj ekstrakt. Cienkim strumieniem dolewaj olej i mieszaj do połączenia. Dodaj jogurt, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i budyń. Całość szybko wymieszaj, tylko do połączenia składników i przełóż do formy.
Wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Białą czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki. Przełóż ją do miski, dodaj jogurt naturalny i ekstrakt. Postaw miskę na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj polewę do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw polewę do lekkiego zgęstnienia, a następnie polej nią babkę.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki