W niedużym naczyniu zagnieć składniki na kruszonkę. Odstaw je do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Masło rozpuść, odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami i cukrem. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć lub zmiksuj za pomocą mieszadeł świderek do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przestudzone masło i wyrabiaj przez około 5 minut.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-50 minut, do podwojenia objętości.
Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik na 180 °C. Funkcja piekarnika góra – dół.
Foremkę 10 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Rabarbar pokrój w półcentymetrowe kawałki, przełóż do miseczki i obtocz w cukrze.
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Na ciasto poukładaj obtoczony w cukrze rabarbar. Wierzch ciasta posyp kruszonką.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut, do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjmij z formy po ok. 10 minutach.
Czas pieczenia: 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki