Roztop i przestudź masło. Podgrzej lekko śmietankę, wsyp do niej drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą.
Do przesianej mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól i skórkę startą z pomarańczy (sparzonej gorącą wodą i wyszorowanej szczoteczką). Do rozpuszczonych drożdży wbij jajka i wymieszaj mikserem.
Składniki mokre połącz z suchymi.
Zagniataj ciasto, dodając po trochu roztopione masło. Rodzynki sparz, osusz, oprósz mąką i wymieszaj z ciastem. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zwiększy dwukrotnie swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz.
Ciasto nałóż do posmarowanej masłem i dokładnie obsypanej bułką tartą formy o średnicy 22 cm.
Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczoną babkę zostaw w formie na 10 min., a następnie wyjmij, ostudź i udekoruj lukrem.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki