Keksówkę o dł. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do temp. 180°C. W garnku podgrzej wodę z masłem, cukrem, kakao ciemnym, kakao czarnym oraz z cukrem z wanilią. Całość podgrzewaj do dokładnego wymieszania składników. Odstaw do przestudzenia. Ubij białka, a mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Gdy masa kakaowa trochę się przestudzi, dodaj do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszaj. Kolejno dodawaj żółtka, delikatnie mieszając masę. Ubite białka wmieszaj do ciasta za pomocą szpatuły, a następnie przełóż ciasto do keksówki.
Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
W garnku rozpuść masło z cukrem pudrem. Gdy cukier się rozpuści dodaj mleko oraz kakao czarne i ciemne, a następnie ciągle mieszając gotuj przez ok. 2 minuty, do lekkiego zgęstnienia. Otrzymaną polewę rozprowadź na schłodzonym cieście.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki