Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Do miski wsyp zawartość opakowania babki oraz mak. Dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Wszystkie składniki zmiksuj, najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do formy przelej połowę ciasta, wyłóż na nie połowę jagód i zalej resztą pozostałego ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyciągnij z formy po ok. 10 minutach.
Serek mascarpone zmiksuj z dodatkiem cukru pudru i sokiem z cytryny. Tak powstałą polewą posmaruj wystudzone ciasto i udekoruj jagodami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki