Do garnka wlej zimnej wody, dodaj cukier, sok z cytryny i laskę cynamonu. Gruszki obierz ze skórki, nie odrywając ogonków. Nie wydrążaj też gniazd nasiennych, przytnij gruszki od spodu, pozbawiając je szypułek - tak, aby stały pionowo w garnku. Postaw garnek na średnim ogniu, włóż do niego gruszki i zagotuj. Od momentu wrzenia wody, gotuj gruszki ok. 25 minut do miękkości. Gruszki wyjmij z syropu, osusz ręcznikiem papierowym i odstaw do wystygnięcia.
Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy o śr. 21 cm. Wystudzone gruszki ustaw pionowo w przygotowanym cieście.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasto odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki