Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki wystudź.
Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną polewę przelej do rękawa cukierniczego z końcówką z małym otworem. Na papierze do pieczenia wylej kolejne cyfry od 1 do 12 i dwie wskazówki: większą i mniejszą. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Powstały lukier nałóż cienką warstwą na środek każdej babeczki. Pisakiem srebrnym wykonaj dekorację w kształcie obręczy obok białego lukru i posyp na pisak srebrne perełki. Na środek babeczki nałóż kolejne czekoladowe cyfry od 1 do 12. Babeczki ułóż na paterze o śr. ok. 30 cm by utworzyły zegar. Na środku patery połóż wskazówki zegara tak, aby pokazywał za 5 dwunastą.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki