Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Babeczki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Babeczki odstaw do wystudzenia.
Płatki kwiatów wykonaj z pianek. Pianki marshmallows (w kształcie wałeczków) potnij nożyczkami na plasterki. Każdy plasterek z jednej strony ozdób błyszczącym różowym cukrem. Ponieważ środek pianki po przecięciu jest klejący, to cukier przykleja się do niego sam. Cukier wysyp na talerzyk, docisnąć każdy płatek do cukru. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Posmaruj nią każdą babeczkę, a niewielką ilość śmietany przełóż do woreczka i wyciśnij na babeczkach środki kwiatków. Następnie ułóż płatki z pianek, przyklejając je do bitej śmietany. Aby dopełnić babeczkowy bukiet, na tacy z babeczkami namaluj łodyżki i listki z zabarwionego na zielono lukru klasycznego.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki