Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki ostudź.
Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania zawartość opakowania masy śmietanowej wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodaj zielony barwnik i wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką lub do woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj na zimne babeczki tak, aby powstały choinki.
Babeczki udekoruj elementami z czekolady na Boże Narodzenie i śnieżynkami cukrowymi przed podaniem.
Babeczki jogurtowe można udekorować także w inny sposób. Wystarczy rozgrzać w ciepłej wodzie dwa opakowania lukru gotowego klasycznego Dr. Oetkera, przelać do miseczki umieszczonej w garnku z gorącą wodą (ważne, aby miseczka była większa niż obwód garnka). Przy pomocy pędzelka nakładać lukier i cienko smarować babeczki. Następnie do miseczki wsypać perełki złote Dr. Oetkera, zanurzać w nich babeczki i przy pomocy szpatułki przykładać perełki do babeczek, aby równomiernie przykleiły się do lukru. Udekorować czekoladowymi ozdobami na Boże Narodzenie.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki