Masę marcepanową pokroić w drobną kostkę. Winogrona umyć i osuszyć. Formę do wypieku babeczek posmarować tłuszczem i posypać mąką.
Masło lub margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, sól i aromat, miksować do czasu aż składniki się połączą. Następnie dodawać jajka i miksować na najwyższych obrotach. Mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały zmieszać i naprzemiennie z mlekiem dodać do masy. Na koniec dodać kostki masy marcepanowej. Całość wymieszać. Ciasto nałożyć do formy i delikatnie wcisnąć winogrona.
Formę wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę mleczną przelać do miseczki i maczać w niej do połowy winogrona. Odłożyć do zastygnięcia. Polewę białą rozsmarować na papierze do pieczenia. Gdy zastygnie przy pomocy noża delikatnie ją zeskrobać, aby powstały wiórki. Babeczki udekorować winogronami i wiórkami czekoladowymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki