Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jaja, wodę i olej. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub mikserem do dokładnego połączenia składników ok. 1 min. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Lukier klasyczny gotowy rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij róg opakowania i przelej do miseczki. Do jednego opakowania lukru dodaj 25 kropli barwnika czerwonego oraz 20 kropli barwnika niebieskiego, aby uzyskać fioletowy kolor. Pozostały lukier zabarw w ten sam sposób. Miseczkę z lukrem umieść w kąpieli wodnej, aby lukier miał przez cały czas płynną konsystencję. Przestudzone babeczki posmaruj równomiernie fioletowym lukrem. Z reszty zastygającego lukru uformuj tułowie motylków i umieść je na środku babeczek. Przed zastygnięciem lukru udekoruj babeczki dekoracjami z czekolady. Z perełek wykonaj oczy i czułki motylków.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki