Formę do babeczek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierowymi foremkami.
W garnuszku na małym ogniu rozpuścić masło, odstawić do wystygnięcia. Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na końcu dodać mleko i rozpuszczone masło- wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Babeczki wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
W misce ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodać masę śmietanową truskawkową i dalej ubijać przez 5 minut. Gotowy krem nałożyć na babeczki rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką. Na każdej babeczce położyć pół truskawki i polać sosem truskawkowym.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki