Mokre składniki: jajka, mleko, olej, ekstrakt waniliowy wymieszaj w misce do połączenia składników.
W drugiej misce połącz suche składniki, czyli mąkę, cukier, i proszek do pieczenia.
Suche składniki wsyp do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia (mikserem lub rózgą kuchenną).
Papilotki wypełnij masą do ¾ wysokości. W każdej papilotce ułóż kilka malin na wierzchu babeczki.
Piecz ok. 25 minut w temp. 175°C.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
W rondelku na małym ogniu rozpuść 50 g masła z 3 łyżkami mleka. Mieszaj łyżką do momentu rozpuszczenia się masła.Odstaw rondelek z palnika, wsyp zawartość opakowania z polewą i energicznie wymieszaj do połączenia składników. Cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia polewy, podgrzewaj na małym ogniu do momentu zagotowani i uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch wystudzonych babeczek, rozsmaruj ją łyżeczką w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza. Pozostaw do zastygnięcia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki