Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki wystudź.
Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i miksuj krótko na najniższych obrotach. 1/4 masy przełóż do rękawa cukierniczego lub do woreczka z odciętym rogiem. Do pozostałej masy dodaj połowę tubki barwnika niebieskiego i delikatnie wymieszaj mikserem. Niebieską masę nałóży do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj rozetki na środek babeczek.
Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i ułóż na wierzchu babeczek. Masą śmietanową bez barwnika ozdób każdą truskawkę. Pisakiem cukrowym białym zrób oczy i usta wesołych buziek. Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, przełóż do papierowej tutki i zrób źrenice oczu. Całość posyp perełkami cukrowymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki