Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach.
Blachę z foremkami wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masę rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem lub pomiędzy dwoma arkuszami grubej folii. Foremką do ciastek wytnij kółka i za pomocą pisaka cukrowego przyczep je do babeczek. Nożykiem zrób wgłębienia na krzyż aby uzyskac efekt pikowania. Na jedną koronę wytnij pasek o wymiarach 6 x 2 cm. Jeden dłuższy bok ponacinaj by powstały „ząbki" (Zdj. 1).
Zwiń na kształt korony i złącz pisakiem, odstaw do wyschnięcia i utrwalenia kształtu (Zdj. 2).
Gdy korona już wyschnie przymocuj ją do babeczki przy pomocy pisaka cukrowego, a następnie udekoruj perełkami (Zdj. 3).
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki