Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki wystudź.
Do 80 g lukru plastycznego dodaj kilka kropli barwnika spożywczego i zagnieć aby uzyskać jednolity kolor.
Pozostały lukier plastyczny rozwałkuj cienko. Foremką do ciastek wytnij 12 kółek o śr. 6 cm i 12 kółek o śr. 7 cm. Z kawałka lukru plastycznego uformuj kulkę wielkości małego orzecha włoskiego. (Zdj. 1)
Mniejsze kółko z lukru plastycznego ułóż na środku kulki i lekko dociśnij, aby powstała wypukłość kapelusza. Delikatnie zdejmij, odłóż i podobnie postąp z pozostałymi mniejszymi kółkami. (Zdj. 2)
Czerwony lukier plastyczny rozwałkuj i wytnij z niego 12 pasków o dł. ok. 10 - 12 cm. Każdy pasek przymocuj jak tasiemkę dookoła kapelusza, zwilżając delikatnie woda miejsce łączenia. Z pozostałego lukru możesz ulepić lub wyciąć wykrawaczką małe kwiatuszki i ozdabiając kapelusze. Gotowe kapelusze odłóż do wyschnięcia i utrwalenia kształtu.
Większe kółka przymocuj do babeczek, a następnie udekoruj kapeluszami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki