Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Lukier plastyczny podziel na 3 części. Jedną część zabarw niewielka ilością czerwonego barwnika, aby uzyskać jasny odcień, drugą cześć zabarw niebieskim barwnikiem (kilka kropel zostaw do kremu), natomiast trzecią część masy pozostaw białą. Każdy kawałek lukru na czas dekorowania zawiń dokładnie folią spożywczą, aby nie obsychał.
Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem pudrem na jasną puszystą masę, dodaj niewielka ilość niebieskiego barwnika i utrzyj do uzyskania jednolitego koloru. Część gotowego kremu przełóż do woreczka z ozdobną końcówką. Pozostałą częścią kremu posmaruj cienko babeczki na środku.
Lukier plastyczny (z każdego koloru) rozwałkuj na cienki placek, możesz odrobinę podsypać cukrem pudrem, aby się nie kleił. Foremką do ciastek z karbowanym rantem wykrawaj kółeczka i przyczepiaj je do babeczek. Kremem z woreczka zrób na środku dekoracyjne rozetki. Za pomocą lukru przyczep pozostałe ozdoby.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki