Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Lukier plastyczny podziel na 3 części (2 x 100 g i 1 x 50 g). Do 100 g lukru dodaj kilka kropli barwnika zielonego i zagnieć lukier aby uzyskać jednolity kolor. Do 50 g lukru dodaj barwnik czerwony, zagnieć do uzyskania jednolitego koloru. Lukier plastyczny w dowolnym kolorze rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm i wycinaj foremką kółka. Za pomocą pisaka cukrowego przyczep do wystudzonej babeczki.
Kolejno rozwałkuj każdy kolor lukru plastycznego pomiędzy arkuszami grubszej folii lub na blacie podsypując delikatnie cukrem pudrem na grubość ok. 2-3 mm. Z każdego koloru wycinaj po dwa kwadraty o boku 5 cm (np. przy użyciu foremki do ciastek).
Pojedyńczy kwadrat natnij po przekątnych (Zdj. 1).
Co drugi koniec/róg zagnij do środka i lekko dociśnij aby powstał wiatraczek (Zdj. 2).
Na koniec małą kuleczkę lukru plastycznego przyklej na środek wiatraczka.
Lukier plastyczny rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Z każdego koloru powycinaj kółeczka wielkości ok. 12 mm (po 7 na każdy kwiatek). Przy pomocy pisaka cukrowego przyczep na babeczkę tworząc kwiatek.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki