Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Foremkę do mini-babeczek wyłóż małymi papilotkami. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wystudź.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania kremu waniliowego i miksuj najpierw przez chwilę na niskich, a potem na najwyższych obrotach miksera przez ok. 2 min. Do ubitego kremu dodaj utarte wcześniej masło i zmiksuj do połączenia. Podziel krem na dwie części, do jednej dodaj barwnik czerwony, a do drugiej dodaj barwnik żółty i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Gotowy krem przełóż do woreczków z ozdobnymi końcówkami i wyciskaj na wystudzonych babeczkach.
Lukier plastyczny zagnieć z barwnikiem zielonym do równomiernego rozprowadzenia koloru. Zabarwioną masę rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3-4 mm. Zdejmij jeden arkusz, wycinaj długie wąskie trójkąty na listki i udekoruj nimi babeczki.
Gotowe babeczki możesz ustawić na paterze lub podać je jak kwiatki w doniczce. Foremką do ciastek wytnij kilkanaście kwiatków. Udekoruj nimi podłużne naczynie i wsyp do niego ok. 1 kg cukru. Kilkanaście babeczek nadziej na patyczki i ustaw w naczyniu jak w doniczce. Pozostałymi babeczkami udekoruj paterę.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki