Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach.
Blachę z foremkami wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem. Podzielić na dwie części. Pierwszą część masy cienko rozwałkować i wyciąć 12 kółek o średnicy 6 cm. Drugą część masy podzielić na 3 mniejsze części. Do pierwszej części masy dodać 10 kropli zielonego barwnika, do drugiej części masy dodać 8-10 kropli czerwonego barwnika. Od trzeciej części masy odłożyć małą kulkę (15 g) a pozostałą masę wymieszać z kakao.
Zieloną masę marcepanową cienko rozwałkować między papierem do pieczenia. Aby zrobić tułów sowy należy wyciąć 12 zielonych kół o średnicy ok. 4 cm i z każdego koła wyciąć małą część owalu. Czerwoną masę marcepanową również cienko rozwałkować między papierem do pieczenia i wycinać kółka o średnicy ok. 4 cm. Z każdego koła wyciąć 4 owale (to będą skrzydła). Aby przygotować dzioby należy wyciąć z masy małe trójkąty. Oczy sowy należy zrobić z małych, spłaszczonych kuleczek niezabarwionej masy. Nóżki sowy można zrobić z połowy małych kółek brązowej masy. Następnie w naczyniu rozpuścić kostki czekolady, przelać do papierowej torebki i przez mały otworek wyciskać czekoladę, aby zrobić źrenice sowy.
Na wierzchu babeczek ułożyć jasne kółka przyklejając je przy pomocy pisaka. (Można to zrobić również przy pomocy rozpuszczonego lukru). Następnie również przy pomocy pisaków przykleić sowie tułowia i pozostałe części.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki