Mąkę przesiać, posiekać z pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Ciasto zagnieść na gładką masę wstawić na godzinę do lodówki. Foremki do babeczek (ok. 25 sztuk) dokładnie wysmarować tłuszczem. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3 - 4 mm i wyłożyć nim wysmarowane tłuszczem foremki. Na dnie ciasto ponakłuwać widelcem.
Foremki z ciastem wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Wystudzone babeczki wyjąć z foremek.
Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dodawać masę śmietanową, delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach.
Gotową masę wyłożyć na upieczone babeczki. Udekorować porzeczkami lub innymi owocami sezonowymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki