Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki ostudź.
Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu śmietankowego i miksuj ok. 3 minuty. Na koniec dodaj kilka kropel barwnika czerwonego, aby uzyskać odpowiedni odcień koloru. Gotowy krem odstaw do schłodzenia na 10 minut. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na babeczki. Aby uzyskać różne kształty do nakładania kremu można użyć różnych końcówek dekoracyjnych.
Lukier plastyczny zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego i niebieskiego, aby uzusyakć kolor różowy. Następnie lukier rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem lub pomiędzy dwoma arkuszami grubej folii. Na jedną koronę wytnij pasek o wymiarach 6 x 2 cm. Dłuższy bok ponacinaj by powstały „ząbki". Zwiń na kształt korony i złącz pisakiem, odstaw do wyschnięcia i utrwalenia kształtu. Gdy korona już wyschnie przymocuj ją do babeczki. Przy pomocy pisaka cukrowego udekoruj perełkami. Drobnymi perełkami udekoruj całą babeczkę.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki