Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Foremki z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki wystudź.
Polewy deserowe rozpuść w kapieli wodnej. Odetnij róg saszetki. Polewą udekoruj babeczki najlepiej od szczytu tak aby spływała równomiernie. Nastepnie wyrównaj polewę na babeczce łyżeczką.
Zanim polewa stężeje połóż biszkopty i precelki (mordka i rogi renifera). Na zimny talerzyk lub papier do pieczenia wylej kilka kropelek czekolady z których zrobimy źrenice oczu. Z pisaka cukrowego białego i czerwonego przygotowujemy kulki – oczy i nos renifera. Jeśli kulka klei się za bardzo do palców możemy dodać odrobinę cukru pudru. Na białe oczy kładziemy kropki z czekolady i układamy wraz z czerwonym nosem na babeczce.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki