Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki ostudź.
Dwa opakowania lukru gotowego żółtego rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie wylej je na folię bąbelkową na grubość ok. 1/2 cm i odstaw na kilka godzin do zastygnięcia. Nastepnie lukier zdejmij z folii i podziel na 12 małych plastrów miodu.
Lukier plastyczny zagnieć z barwnikiem. Uformuj z niego tułów pszczółki na 12 babeczek. Po boku umieść skrzydełka z podprażonych płatków migdałów. Oczy i paseczki wykonaj z posypki.
W kąpieli wodnej rozpuść drugi lukier. Na babeczkę nakładaj odrobinę żółtego lukru, a następnie ułóż na nim plaster miodu. Do plastra miodu przyczep pszczółkę delikatnie maczając ją w lukrze.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki