Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość wymieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę możesz ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.
Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki na środku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nimi wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.
Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Całość ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut, a w tym czasie przygotuj dekoracje.
Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Ciastka ułóż na papierze do pieczenia. Z opakowania polewy odetnij niewielki rożek i narysuj na ciastkach po kilka czekoladowych pasków. Odstaw polewę żeby nieco przestygła, odetnij jeszcze kawałek rożka i na papierze do pieczenia nakładaj kleksy polewy w kształcie stożka, aby powstały buźki nietoperzy. Do każdego przyczep dwie perełki kolorowe jako oczy i odstaw do zastygnięcia. Ciasteczka z polewą delikatnie przekrój na pół w poprzek wzorów z czekolady, aby powstała para skrzydeł nietoperza. Skrzydła ułóż na babeczkach, delikatnie dociskając. Następnie zrób wgłębienie pomiędzy skrzydłami i przymocuj buźki przy pomocy polewy.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki