Na blasze do pieczenia ustaw foremki.
Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jaja, wodę i olej. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub mikserem do dokładnego połączenia składników ok. 1 min. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone babeczki odstaw do ostygnięcia.
Lukier gotowy zielony rozgrzej w gorącej wodzie, odetnij róg opakowania i wylej na babeczki z konfiturą. Następnie przyklej włosy z posypki czekoladowej. Gdy lukier całkowicie zastygnie, białym pisakiem namaluj oczy i kły, a czerwonym uśmiech wampirka. Źrenice oczu zrób z połamanego kawałka posypki czekoladowej.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Nakładaj na babeczki przy pomocy pędzelka. Odstaw do całkowitego zastygnięcia lukru. Pozostałą część lukru zabarw barwnikiem niebieskim. Czerwone żyłki namaluj pisakiem cukrowym. Kiedy zabarwiony lukier zacznie zastygać i zrobi się plastyczny uformuj z niego kuleczki i przyklej na środek babeczki przy pomocy pisaka. Źrenicę wykonaj z brązowego cukierka lub kawałka czekolady.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki