Na blaszce do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Polewę gotową deserową rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij róg opakowania i wylej równomiernie na babeczki. Przed zastygnięciem polewy obtocz babeczki w posypce czekoladowej wysypanej wcześniej do miseczki. Uszy sowy zamocuj także przed zastygnięciem polewy, przyklejając listki brązowych różyczek z opłatka. Oczy sowy wykonaj z rozdzielonego na pół ciastka typu "oreo" (ciemne ciastko, biały krem) oraz brązowego cukierka. Zamocuj je przy pomocy białego pisaka. Dziób uformuj z pisaka żółtego. Można do tego użyć przeciętego na pół cukierka.
Na blaszce do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym wystygnięciu.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Jedno opakowanie lukru rozmieszaj w miseczce. Pozostałe dwa opakowania lukru przygotuj w oddzielnej miseczce. Do lukru dodaj barwniki: czerwony i niebieski, aby uzyskać fioletowy kolor. Zabarwiony lukier wylej równomiernie na babeczki i poczekaj aż zastygnie. Następnie białym lukrem namaluj kształt czaszki. Odstaw do zastygnięcia. Wykałaczką lub małym nożykiem wykonaj na białym lukrze oczodoły i nos, w te miejsca wlej pozostały fioletowy lukier. Pisakiem cukrowym białym namaluj zęby czaszki.
Na blaszce do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Dwa opakowania lukru zabarw na pomarańczowo dodając w odpowiednich proporcjach barwnik czerwony z żółtym. Pomarańczowym lukrem posmaruj babeczki i odczekaj aż zastygnie. Do pozostałego opakowania lukru dodaj barwniki czerwony i żółty, ale w innych proporcjach (aby uzyskać inny odcień) i kiedy lukier zacznie tężeć, nakładaj małym pędzelkiem pasy na babeczkach. Odstaw do całkowitego zastygnięcia. Następnie wykałaczką lub nożykiem wyrysuj oczy, nos i usta.
Polewę deserową w opakowaniu rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij bardzo mały róg opakowania i wyciśnij w przygotowane miejsca. Pisakiem cukrowym zielonym namaluj listki.
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Polewę deserową rozpuść w ciepłej wodzie. Wzór nietoperza można narysować polewą czekoladową na papierze do pieczenia za pomocą szprycy lub woreczka z naciętym narożnikiem (bardzo mały otworek). Lukier żółty rozpuść w ciepłej wodzie i wylej równomiernie na babeczki. Z papieru do pieczenia ostrożnie zdejmij czekoladowe nietoperze i ułóż je na polukrowanych babeczkach. Oczy nietoperza namaluj białym i żółtym pisakiem cukrowym.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki