Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone babeczki odstaw do wystygnięcia.
Lukier plastyczny rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami grubej folii lub podsypując lekko cukrem pudrem. Foremkami wytnij kółka i motylki (Zdj. 1).
W motylkach zrób niewielkie dziurki na perełki. Ułóż je np. na łyżeczce aby nabrały wypukłego kształtu. Zostaw na 3 h do wyschnięcia i utrwalenia kształtu (Zdj. 2).
Na wyciętych kółkach nożykiem zrób wgłębienia w kratkę, każde kólko przyczep do babeczki za pomocą pisaka cukrowego. Z niewielkiej ilości lukru plastycznego zrób malutką kuleczkę, umocuj ją na babeczce za pomocą pisaka cukrowego, a na niej gotowego motylka. Motylka udekoruj perełkami błyszczącymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki