Lukier plastyczny podziel na połowę. Jedną część zagnieć z barwnikiem czerwonym.
Białą masę zagnieć i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Okrągłą wykrawaczką wycinaj kształt, by stworzyć mikołajkową buźkę. Foremką z falbanką wytnij kolejny kawałek masy na brodę, którą przytnij u góry okrągłą wykrawaczką. Przy pomocy zwilżonego wodą pędzelka przyklej ze sobą oba elementy. Wąsy utwórz wycinając wąski kawałek masy, który delikatnie uformuj w dłoniach. Wąsy od spodu posmaruj mokrym pędzelkiem i przyklej do brody. Z małych kulek wykonaj pomponiki. Następnie rozwałkuj czerwony lukier. W czasie wałkowania podsypuj cukrem pudrem. Okrągłą foremką wytnij czapkę Mikołaja. Koło przetnij na pół i doklej do twarzy. Z drugiej połówki wytnij pozostałą część czapki, do której przymocuj wcześniej przygotowany pompon. Z małych czerwonych kawałków utwórz kuleczki, z których wykonaj noski. Ze złotych małych perełek zrób oczy, dociskając je nieco głębiej w masę.
Z wyciętych z rozwałkowanego czerwonego lukru prostokątów stwórz małe prezenciki.
Z białego, rozwałkowanego kawałka lukru wytnij dwa wąskie paski i ułóż je na krzyż tworząc wstążeczkę. Paseczki zwilż lekko wodą i doklej na prostokąt. Z kolejnego kawałka wyciętego paska wykonaj pierwszą cześć kokardki. Dwa jego końce złącz do środka, odwróć i przyklej do wstążki. Następnie wytnij jeszcze dwa krótkie paski, z których na końcach po jednej stronie wytnij dwa małe trójkąty, by utworzyć końcówki wstążki i przyczep je blisko kokardy. Z małego rozwałkowanego kawałka wytnij ostatni element, mały prostokątny kawałek, który przyczep na środku kokardy.
Z rozwałkowanego białego lukru foremką z falbanką wycinaj małe kawałki. Z kawałków czerwonego lukru wykonaj stożek, odchyl jego koniec i doczep biały pompon. Czapki umieść na białym lukrze. Wszystkie dekoracje odsatw do wyschnięcia.
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jaja, wodę i olej. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub mikserem do dokładnego połączenia składników ok. 1 min. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Babeczki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Po upieczeniu babeczki odstaw do wystudzenia.
Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość - najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Utrzyj miękkie masło na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem Kremu. Połącz całość miksując przez ok. 2 minuty. Kremem udekoruj wystudzone babeczki, a na koniec ułóż dekoracje z lukru plastycznego.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki