Foremki ustaw na blaszce do pieczenia. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto równomiernie rozłóż do foremek.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki odstaw do ostygnięcia.
Z masła, mąki, soli i wody zagnieć ciasto. Zawiń w folię i wstaw na co najmniej 40 minut do lodówki. Gdy ciasto odpocznie rozwałkuj je na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinaj małe trójkąciki. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze ułóż ciastka.
Blachę z marchewkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Lukier rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij róg opakowania i wycisnij do miseczki. Dodaj barwniki tak, aby uzyskać pomarańczowy kolor. Lukier nałóż na ciasteczka. Na niezastygnięty jeszcze lukier nałóż na części ciastek zieloną posypkę. Nożykiem wykonaj delikatne wgłębienia na części marechwki bez posypki.
Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania kremu, miksuj przez 2 minuty. W oddzielnej misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na babeczki. Aby uzyskać różne kształty do nakładania kremu można użyć różnych końcówek.
Na babeczki z kremem połóż ciastko w kształcie marchewki i udekoruj ciemną posypką.
Przepisy
Wypieki
Wypieki