Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 225 °C
Upieczone babeczki odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Lukier plastyczny zagnieć z barwnikiem zielonym do uzyskania jednolitego koloru. Zielony lukier plastyczny rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami grubej foli (np. woreczki do mrożenia) lub na blacie lekko podsupując cukrem pudrem na grubość ok. 2-3 mm. Foremką wytnij kwiatki w dwóch rozmiarach (12 szt. dużych i dużo małych kwiatków) (Zdj. 1).
12 większych i 12 mniejszych kwiatków ułóż np. na końcówkach do dekorownia, aby uwypukliły się na środku, pozostaw na 2 h do wyschnięcia i utrwalenia kształtu (Zdj. 2).
Po tym czasie duże i małe wypukłe kwiatki połącz ze sobą za pomocą białego pisaka cukrowego, środki kwiatków również udekoruj pisakiem (Zdj. 3).
Lukier klasyczny rozpuść w gorącej wodzie. Polukruj babeczki i zanim lukier całkiem zastygnie przyczep kwiatuszki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki